Felix Mendelssohn-Bartholdy: Paulus (del 1) för sopran, baryton, blandad kör, stråkkvartett, kontrabas och orgel

Felix Mendelssohns oratorium Paulus är ursprungligen komponerat för fyra sångsolister, kör och symfoniorkester. Det är ett stort och resurskrävande verk som det i dagens bistra klimat är få kyrkor förunnat att kunna framföra. Samtidigt är det ett verk som många musikälskare längtar efter att få höra och som många körsångare drömmer om att någon gång i livet få vara med och sjunga.

För att tillfredsställa dessa behov har min son, violinisten och kompositören Andreas Zetterström, arrangerat första delen av Paulus för två sångsolister, blandad kör, orgel, stråkkvartett och kontrabas. Det är i ekonomisk mening en ”budgetversion”, eftersom det självklart är billigare att hyra in två sångsolister i stället för fyra och fem stråkmusiker i stället för en hel symfoniorkester. Men det är samtidigt ett arrangemang som gör Mendelssohn full rättvisa — musikaliskt och konstnärligt — och som, paradoxalt nog, får själva innehållet att framträda ännu tydligare.

Speciellt för mindre körer kan det idag, balans- och klangmässigt, rentav vara en fördel att orkestersatsen framförs av en liten stråkensemble och att orgeln övertagit många av blåsarnas uppgifter. Verket får därmed en något intimare och mer kammarmusikalisk prägel, vilket passar mindre kyrkor alldeles utmärkt och gör att åhörarna blir delaktiga i handlingen.

Min ambition, som översättare, har varit att överföra den tyska originaltexten till modern och levande svenska och att, speciellt i recitativen, så långt möjligt följa den nya svenska bibelöversättningen.

Arrangemanget utges av Wessmans musikförlag.

Paulus i kammarversion